Varaosien hinnassa ja laadussa isoja eroja

Hydraulipumppujen varaosien hinnassa ja laadussa on huomattavia eroja eri valmistajien välillä. Standardien puuttuessa, tuotteiden vertaaminen on ongelmallista ja erimielisyyksiä on ratkottu jopa Kauppakamarin tavarantarkastuksella.

Esimerkiksi japanilaiset Kawasaki-tuotteet ovat materiaaleitaan ja kestävyydeltään aivan eri luokkaa korealaisten valmistajien tuotteisiin verrattuna. Hinnaltaan korealaiset tuotteet ovat helposti 20 – 40% halvempia. Urakoitsijalle tilanne on ongelmallinen koska terminologiaa on tietoisesti hämärretty puhumalla “OEM”-tuotteista, yhdistelemällä japanilaisen ja korealaisen valmistajan nimiä jne.

Syksyllä huoltoomme otti yhteyttä urakoitsija jonka Kobelco-kaivinkoneen täysin toimivaan pumppuun hän oli teettänyt ennakoivan huollon. Huollettu pumppu oli hajonnut alle 20 tunnin käytön jälkeen. Tilannetta oli yritetty paikata saman huoltoyrityksen vaihtopumpulla, jolloin toinen ajomoottori muuttui hitaaksi. Myös tämä pumppu hajosi muutaman kymmenen käyttötunnin jälkeen. Kumpaakaan pumppua ei ollut testattu ja säädetty testipenkissä.

Asiakas toimitti huoltoomme viimeisenä hajonneen pumpun sekä varaosat, jotka oli poistettu ensimmäisessä huollossa. Kaikki poistetut osat olivat japanilaisia KPM (Kawasaki Precision Machineryn) tuotteita. Osat olivat valmistajan toleranssien sisällä ja periaatteessa käyttökelpoisia sellaisenaan. Puolet käytetyistä osista oli suorastaan hyvissä mitta-arvoissa.

Asiakkaalle ei kerrottu mitään syytä siihen, miksi täysin käyttökelpoiset osat oli poistettu pumpusta. Lisäksi asiakkaalle oli vakuutettu että huollossa käytetään vain alkuperäisi osia. Kun purimme jälkimmäisenä hajonneen vaihtopumpun, huomasimme että sen kohdalla näin ei kuitenkaan ollut.

Kasasimme asiakkaan kaksoispumpun siten, että laitoimme toiseen pumppuun hyväkuntoisimmat käytetyt osat ja toiseen uuset KPM:n alkuperäisosat. Tämän jälkeen ajoimme pumpun testipenkissä jossa molemmat pumput tuottivat samat suorituskykyarvot. Koneeseen asennuksen jälkeen molemmat ajomoottorit toimivat jälleen samalla nopeudella.

Asiakas halusi myös puolueettoman tutkinnan tapahtuneesta tavarantarkastajalta. Voit lukea Kauppakamarin tavarantarkastajan lausunnon kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Edellinen artikkeli
Varaosaparatiisista Bosch Rexroth Oy:n virallinen yhteistyökumppani